Istoria jocurilor de noroc

Jocurile de noroc au pasionat omenirea încă din cele mai vechi timpuri. Și când spunem „cele mai vechi timpuri”, ne referim la paleolitic și la primele zaruri descoperite care se pare că datează de acum 40.000 de ani î.e.n.

Jocurile de noroc antice

  • keno
  • zaruri
  • cărți de joc

Prima formă mai apropiată de jocurile de noroc cu care ne răsfățăm noi în prezent apare în China antică sub denumirea de baige piao, în traducere „biletul porumbelului alb”. După cum probabil îți imaginezi, aceasta este forma antică de keno, o variantă de loterie jucată până în prezent. Biletele de keno erau folosite în anul 200 î.e.n. ca un soi de loterie pentru a fonda diferite proiecte ale statului.

Dacă ne apropiem mai mult de meleagurile noastre, vom descoperi o mențiune a poetului grec Sofocle care menționează prezența zarurilor în istoria Greciei antice. Grecii și romanii antici aveau o adevărată pasiune pentru jocurile de noroc. Deși, orice formă de joc de noroc pe bani era interzisă în Roma antică. Tocmai de aceea, romanii au decis să inventeze parierea pe jetoane, pentru a putea să păcălească gărzile romane care îi surprindeau jucând jocuri de noroc.

În secolul al IX-lea, China decide să ducă lucrurile mai departe în domeniul jocurilor de noroc și inventează cărțile de joc. Se face astfel trecerea de la jocuri cu zaruri la jocuri cu cărți. Acum, nu îți imagina că acele cărți avea ceva în comun cu pachetul de cărți pe care îl cunoști tu, dar, cu siguranță, pot fi considerate strămoșii acestora.

Jocurile de noroc renascentiste

  • baccarat
  • blackjack

Odată cu trecerea secolelor, jocurile de noroc devin mai sofisticate și mai captivante. Primul joc de baccarat apare în anii 1400, undeva în Italia, însă este menționat pentru prima dată în Franța. Jocului îi ia însă încă alte câteva sute de ani pentru a deveni jocul pe care îl știm noi azi. Versiunea jucată de noi în prezent este de fapt originară din Cuba.

Blackjackul își face apariția în anii 1600, cel mai probabil în Spania, când apare sub denumirea de ventiuna, în traducere douăzeci și unu. Deși, există teorii care îl plasează în 1570, sub numele de trente-un. Nu știm cine și când a inventat jocul de blackjack, dar știm cu siguranță că francezii îl jucau cu pasiune în secolul al XVII-lea, aceștia numindu-l cu afecțiune vingt-et-un. Blackjackul francez este categoric strămoșul blackjackului jucat în cazinourile din Nevada în anii 1930 și ulterior în toată lumea.

Primele cazinouri apar în Italia secolului al XVII-lea. Cazinoul Ridotto din Veneția a fost fondat în 1638 pentru a crea un spațiu sigur și organizat pentru jocurile de noroc care se jucau mai ales în timpul sezonului carnavalului. Secolul al XIX-lea aduce cu el un val de cazinouri europene, în timp ce în SUA se deschid saloanele și casele de jocuri de noroc.

Jocurile de noroc moderne

  • ruletă
  • poker
  • sloturi

Drăguța ruletă apare cu eleganță în casele de jocuri de noroc din Paris, în 1796, iar pokerul pare a se trage dintr-un alt joc inventat de francezi și denumit Poque. Cu siguranță însă, o formă de poker era jucată în New Orleans, în 1829, astfel că aceasta este singura dată certă pe care o deținem despre faimosul joc de noroc.

Dacă ne apropiem de prezent, vom descoperi apariția primului slot la sfârșitul anilor 1800, creație a lui Charles Fey. Acesta este instalat în San Francisco și pornește revoluția păcănelelor. Primul slot electromecanic apare în 1963, fiind urmat de primul slot video electronic în 1976.

În anii 1940, se înființează primul cazinou din deșertul Nevada, acesta fiind punctul de pornire al orașului Las Vegas și multitudinii de cazinouri care îl vor împânzi. Jocurile de noroc trec în mediul online în anul 1994, când Microgaming lansează primul software pentru jocuri de noroc online.