Reguli de joc blackjack

Jocul de blackjack este un favorit al jucătorilor de noroc atât începători, cât și cu experiență. De ce? În primul rând, pentru că are reguli de joc simple și ușor de asimilat. În al doilea rând, pentru că blackjackul se laudă cu cea mai mare rată de returnare la jucător, ceea ce înseamnă că te vei bucura de cele mai mari șanse de câștig în comparație cu șansele de la oricare alte jocuri de noroc. Te-am convins să dai și tu o șansă jocului de blackjack? Iată cum se joacă:

Începutul jocului

Dealerul are 6-8 pachete de cărți de joc, fiecare pachet însumând 52 de cărți de joc. Cea mai populară versiune de blackjack este cea cu 6 pachete de cărți (312 cărți de joc). La rândul său, fiecare carte de joc are o anumită valoare:

  • As – 11 sau 1
  • Cărțile cu fețe (popă, damă, valet) – 10
  • Cărțile cu cifre – valoarea de pe fiecare carte

Jucătorul va avea ca misiune să bată mâna dealerului fără să depășească valoarea de 21. Ideea este să aibă o mână cu 21 de puncte sau cu cel puțin o valoare apropiată de acest număr.

Jocul începe cu pariurile jucătorilor. Limitele maxime și minime sunt stabilite de fiecare cazinou. Dealerul amestecă cărțile și îi dă fiecărui jucător o carte cu fața în sus, iar apoi își dă și lui însuși o carte pe care o întoarce cu fața în sus.

Urmează o altă rundă de cărți împărțite cu fața în sus fiecărui jucător, însă dealerul va primi a doua carte cu fața în jos. Astfel, jocul pornește la drum cu fiecare jucător având două cărți întoarse cu fața în sus, cu excepția dealerului, care își păstrează o carte cu fața în jos, și pe care o va păstra așa până la finalul jocului.

Acțiunile în joc

În funcție de cărțile pe care le au în mână, jucătorii au mai multe opțiuni la dispoziție în ceea ce privește modul de continuare a jocului. Aceștia pot să aleagă:

  • Stand – să nu mai ceară nici o altă carte
  • Hit – să ceară o altă carte pentru a încerca să se apropie de valoarea de 21 sau chiar să facă 21

Dacă în urma primirii unei alte cărți, jucătorul depășește valoarea de 21, acesta face bust și pierde pariul mizat. Dacă primești 21 de la bun început (adică un As și un 10), faci blackjack și ai o mână câștigătoare. Dealerul va trage alte cărți până când valoarea cărților sale este 17 sau mai mare.

Aceste acțiuni principale pot fi urmate de alte acțiuni secundare, care au ca scop prelungirea jocului și/sau ridicarea mizei:

  • Double – jucătorul crede că are șanse mari de câștig și decide să mai primească o carte și să dubleze miza
  • Split – dacă un jucător are două cărți identice, perechea poate fi împărțită (split) în două mâini; și în acest caz, pariul se dublează, pentru că noua mâna are valoarea mâinii inițiale

Ca regulă, trebuie reținut că poți face double/split doar la prima mutare sau la prima mutare a unei mâini create prin split. Nu poți juca cu doi ași după ce aceștia au fost supuși split-ului.

Mai există și opțiunea de Insurance, atunci când jucătorul poate miza un pariu secundar egal cu jumătate din miza inițială. Pariul de asigurare apare de obicei când cartea întoarsă cu fața în sus a dealerului este as și jucătorul crede că dealerul are blackjack. Având o cotă de 2:1, în cazul în care dealerul chiar are blackjack, jucătorul primește astfel dublul valorii jumătății sale de pariu.

Jocul se încheie când cărțile sunt arătate, iar câștigător este cel cu cărți cu valoare de 21 sau cea mai apropiată valoare de 21.