Poker ilegal

Pokerul ilegal sau underground poker, după cum este cunoscut în America, este pokerul jucat fără respectarea legilor privitoare la jocurile de noroc din statul respectiv, în afara unui cadru legal. Fiecare jurisdicție însă poate stabili ce poate fi definit ca poker ilegal. De exemplu, există unele state care consideră că pokerul este legal dacă este jucat într-o clădire rezidențială și gazda jocului de poker nu impune taxe de participare și nu obține un profit de pe urma jocului de poker. Unele jurisdicții impun anumite limite ale pariurilor plasate la poker, a căror depășire poate determina caracterul ilegal al jocului de poker.

Ideea principală este că pokerul ilegal este pokerul jucat pe bani reali într-un spațiu care nu este un cazinou sau un alt spațiu al unui operator licențiat pentru desfășurarea activității de jocuri de noroc, cu scopul de a obține profit și de a colecta taxe de joc, fără a declara veniturile și fără a plăti impozite statului. Cele mai cunoscute jocuri de poker ilegal sunt jocurile organizate de marile grupări de crimă organizată, precum mafia. De obicei, pokerul ilegal se joacă pe mize foarte mari, fiind prezent în:

  • Europa
  • Asia
  • SUA
  • Australia
  • Canada

Pokerul ilegal în SUA

Politica SUA privitoare la legalitatea pokerului diferă de la stat la stat. Legea din New York însă prevede clar că nu se poate obține profit din poker fără deținerea unei licențe corespunzătoare pentru desfășurarea activității de jocuri de noroc. Acest lucru înseamnă că jocul de poker nu este ilegal atâta timp cât nu scoți profit de pe urma lui.

Bineînțeles, multe dintre cluburile de poker ilegal sunt cunoscute ca operând în New York. Nume precum Diamond Club și Mayfair Club sunt faimoase în rândul jucătorilor de poker ilegal. În ceea ce privește pedepsele aplicate celor care au cluburi de poker ilegal în New York, acestea s-au rezumat, în principal, la închiderea cluburilor descoperite ca organizând jocuri de poker ilegal.

Pedepsele aplicate în SUA pentru jocuri de poker ilegal depind de fiecare stat în parte. Unele state consideră această activitate un delict, în timp ce altele o cataloghează drept o infracțiune. Conform încadrării, pedepsele pot varia de la aplicarea unei amenzi de câteva sute de dolari sau chiar zeci de mii de dolari până la 20 de zile, 1 an sau chiar 10 ani închisoare, atunci când activitatea de jocuri de noroc este organizată și desfășurată în mod profesional.

Pokerul ilegal în Europa

Europa adună laolaltă multe țări, fiecare cu reglementările ei referitoare la ceea ce poate fi catalogat poker ilegal. În unele țări, precum Spania și Italia, pokerul este clar reglementat de lege, pe când în alte țări, precum Bulgaria sau Albania, acestuia îi lipsește o încadrare legală precisă sau acest lucru este în curs de elaborare.

În Norvegia, de exemplu, au fost descoperite cinci cluburi unde se juca poker ilegal, aceste cluburi fiind protejate de bande criminale. Pentru a-ți da seama de amploarea acestei activități, aceasta a fost cea mai complexă acțiune inițiată de poliția norvegiană împotriva cluburilor de poker ilegal.

Norvegia permite pokerul în cazinouri online, precum și pokerul organizat în reședințe private, cu condiția ca acestea să nu adune mai mult de zece jucători, aceștia să fie din aceeași regiune, iar miza jocului să nu depășească 1000 NOK (aproximativ 400 lei).

De asemenea, Anglia permite jocuri de poker private, dar cu condiția ca acestea să fie jucate pe mize mici. Mai mult decât atât, englezii sunt de acord și cu pokerul jucat în pub-uri, însă doar în anumite condiții expres prevăzute de Legea privitoare la jocuri de noroc din 2005. Această lege permite pokerul cu mize mari doar în cazinourile licențiate. Deși Londra își are propriile cluburi de poker ilegal, acestea nu vor ajunge niciodată la nivelul celor din New York.

În România, legea este destul de clară în privința jocurilor de noroc ilegale. Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) este singura autoritate în măsură să emită licențe pentru operatorii de jocuri de noroc. Conform OUG nr.77/2009, persoanele sau instituțiile care organizează jocuri de noroc fără autorizație corespunzătoare vor fi pedepsite conform legii cu amendă sau chiar cu închisoare de 1 până la 5 ani sau chiar mai mult. În plus, legea pedepsește și înșelăciunea la jocuri de noroc cu închisoare de până la 2 ani, precum și promovarea unor astfel de activități, această infracțiune fiind pedepsită cu amendă până la 100.000 lei.